Linux üzerine makalelerime devam ediyorum. Tercihimin Mint olduğunu daha önceki makalelerimde söyleyip sebeplerinden bahsetmiştim. İşletim sisteminin kullanımı ve yapısından ziyade, Windows üzerinde kullanılan sistemlerin Linux karşılıkları konusunda makaleler yazacağım uzun bir süre. Linux ile tanışan kullanıcıları en fazla korkutan konu Windows tekeline bağlı kalmaları çünkü. Uzatmadan bu makaleden bahsedelim.
VMware bir çok orta düzey üstü bilgisayar kullanıcısının yakından tanıdığı bir firma. Zira sanallaştırma ve hosting endüstrisi denilince, ürünleriyle akla ilk gelen yine kendisi. Bulut bilişim (cloud computing) tarafına doğru yöneldiğimiz zamanlarda ise VMware ürünleri önem kazanmaya devam ediyor. Konu Linux olunca özellikle, bazen Windows üzerinde kullanmamız gereken sistemleri kullanmanın tek yolu sanal bir Windows kurulumu olabiliyor.
Özellikle ev kullanıcıları ve orta boyutlu işletmelerin sorunlarına çözüm olabilecek bir VMware ürünü olan VMware Workstation kurulumunu, Linux Mint 16 Petra işletim sistemine kuracağız bu makalede.
Gereksinimler
Kurulum için öncelikle VMware Workstation 10 trial sürümünün, x86 veya x64 (32bit – 64bit) mimarisine göre ilgili kurulumunu buradan indiriyoruz. Bunun haricinde root yetkisine sahip olduğumuz bir Mint 16 işletim sistemi yüklü bilgisayar haricinde bir gereksinimimiz yok. -VMware lisansını satın almış olmamız gerektiğini saymıyorum-
Kurulum
Ben x86 (32bit) versiyonunu kendi makinem için indirdim. VMware-Workstation-Full-10.0.1-1379776.i386.bundle isimli kurulum dosyamızı masaüstüne kaydediyoruz. Hazır olduğumuzda uçbirime geçip bundle kurulumuna başlayacağız. Uçbirim için Alt + F2 tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. İlgili komut alanına gnome-terminal yazarak uçbirime geçiş yapıyoruz.
Öncelikle superuser yetkileriyle komut çalıştırmak için
sudo su
komutunu veriyoruz. Bu komut bize root hesap şifresini soracak. Şifreyi yazıp enter tuşuna bastıktan sonra (şifre yazılırken görünmez) root yetkileriyle uçbirimde olacaksınız. Aşağıdakine benzer bir görüntü elde etmeniz gerekiyor.

Şimdi VMware Workstation kurulumuna geçebiliriz.
Terminal komut satırı varsayılan olarak kullanıcı hesap klasöründe başlar. Masaüstüne geçmek için (Türkçe kurulumlarda; İngilizce kurulum için Masaüstü yerine Desktop yazın. Büyük-küçük harf duyarlıdır.)
cd Masaüstü
komutunu verin.
Bundle kurulumunu başlatmak için sh komutunu kullanacak ve –console parametresiniekleyeceğiz. Parametreyi yazmadığımız takdirde GUI başlayıp kurulumu Windows’tan aşina olduğumuz şekilde grafik arabirimle yapabiliriz. Fakat Linux Mint 16 Petra Cinnamon sürümünde bu işe yaramayıp kurulum hata ile sonlanacaktır. İnternette bulacağınız bir çok makalede bu durumdan bahsedilmeyip standart kurulum tarif edilecektir. Bu yüzden buna dikkat etmeliyiz. Son haliyle kurulumu başlatmak için
sh VMware-Workstation-Full-10.0.1-1379776.i386.bundle --console
komutunu vereceğiz.
İşlem sonrasında kurulum başlayacak ve
Extracting VMware Installer...done. You must accept the VMware Workstation End User License Agreement to continue. Press Enter to proceed.
iletisi alacaksınız. Söylendiği gibi enter tuşuna basıyoruz. Lisans anlaşması karşımıza gelecek ve q tuşuna basarak gelen Do you agree? [yes/no]: uyarısına yes yazıp enter tuşuna basarak onay vermiş olacağız.

Daha sonra bir anlaşma metniyle daha karşılaşacağız. Bunu da aynı şekilde enter ve q tuşuna basarak kabul ediyoruz.
Sonrasında kurulum bize opsiyonel seçenekleri soracak. Bunların hepsini enter tuşuna basarak geçebilir ve kuruluma devam edebiliriz. Dikkat edeceğimiz yalnızca lisans anahtarı kısmı. Eğer bir lisans anahtarı satın aldıysak
Enter license key. (optional) You can enter this information later.:
iletisi geldiğinde anahtarı yazıp enter tuşuna basıyoruz. Anahtarımız yoksa veya daha sonra gireceksek, bu iletiyi de enter tuşuyla boş olarak geçebiliriz.
Kurulum ayarlarımız tamamlandı. Şimdi bize
The product is ready to be installed. Press Enter to begin installation or Ctrl-C to cancel.
diyerek kuruluma başlayabileceğimiz bildirilecek. Enter tuşuna basıyor ve kuruluma başlıyoruz.

Installation was successful.
mesajı aldıktan sonra kurulum tamamlanmış demektir.
Başlat menüsüne vmware yazarak VMware Workstation yazılımına ulaşabilir, sağ tuş tıklayarak masaüstüne ekleyebiliriz.
Ve mutlu son 🙂